Híreink

A Horvát Építőmérnöki Kamara kongresszusán jártunk

Magyar hidász delegáció a Horvát Építőmérnöki Kamara éves kongresszusán

A Horvát Építőmérnöki Kamara (Hrvatska komora inženjera građevinarstva) meghívta a Hidászokért Egyesületet éves országos konferenciájukra, amit 18. alkalommal rendeztek meg 2024. június 13. és 15. között Opatijában. A meghívás előzménye, hogy horvátországi hídépítő mérnököket a Hidászokért Egyesület már többször meghívta a Hidász napokra Siófokra, előadással gazdagítva a hídkonferencia programját.

A horvát kongresszus szervezője a horvát kamara. A háromnapos rendezvényen mintegy 1600 résztvevő van, az előadások témája felöleli a teljes építőmérnöki területet. Egyszerre hat párhuzamos szekcióban voltak az előadások, péntek délelőtt volt a hídépítéssel foglalkozó blokk, összesen 8 előadással, ahová bennünket meghívtak, hogy adjunk körképet a magyar hídépítésről.

A horvát nyelvű nemzeti konferencia híd szekcióját három angol előadással színesítettük. Hajós Bence, a Hidászokért Egyesület képviseletében a magyar hídállományról, hídépítés történetéről és a közelmúlt nagy műtárgyairól tartott áttekintő előadást sok fényképpel. A híd szekció hallgatóságát megleptük a Hidászokért Egyesület új könyvével is. Az előadás alatt kiosztott Roads and Bridges in Hungary című angol nyelvű könyvünk nagy sikert aratott.

Az aktuális hídtervezési munkákba két tervezői előadás adott betekintést. Kővári Ákos (Unitef’83 Zrt.) az M1 autópálya szélesítésének hídtervezéseit és e munkához hasonló D1 szlovák autópálya bővítésének hídterveit mutatta be. Előadásának második felében a korrózióvédelmi bevonatot nem igénylő kortenacélból tervezett hidakat mutatta be.

A magyar delegáció harmadik előadását dr. Szabó Gergely (Pont-TERV Zrt.) tartotta. Az elmúlt tíz esztendő nagy hídépítéseihez kapcsolódó kisminta kísérletes és numerikus széldinamikai vizsgálatokról tartott kiváló előadást.

A kimagasló szervezésű konferencia a legnagyobb ilyen jellegű, építőmérnöki területet érintő szakmai rendezvény Horvátországban. Külön szakági híd témájú konferenciájuk nekik évente nincsen, ezért nagyra értékelték a magyarországi Hidász napokat, ahol lényegesen több híd témájú előadás hangozhat el.

Hálásan köszönjük a Horvát Építőmérnöki Kamara szívélyes meghívását, Nina Dražin Lovrec elnökasszonynak, a Híd szekció szakmai elnökének Gordana Hrelja Kovačevićnek és Zoran Trogrlićnek (IGH) igazgatónak, aki az ezévi siófoki Hidász napokon is tartott nekünk előadást.

Opatijában a három előadással igyekeztünk jó hírét vinni a magyar hídépítésnek és ezen keresztül a teljes építőmérnöki szakmánknak is. Remélem az együttműködésnek lesz gyümölcsöző folytatása.

Hajós Bence, Hidászokért Egyesület

hírek

További érdekességek

konferenciák

Szakmai Események

Hírlevél

Maradj naprakész!

Kövesd figyelemmel legújabb híreinket és frissítéseinket, értesülj időben rendezvényeinkről. Itt mindent megtalálsz a hidász szakmával kapcsolatos legfontosabb információkról.

További érdekességek

Hírlevél feliratkozás